La declaració de concurs durant l'emergència COVID-19

Les claus per afrontar la insolvència com a conseqüència de l'aturada econòmica.

Tot i que les conseqüències econòmiques de la paralització gairebé total de l'activitat econòmica com a conseqüència de la crisi del coronavirus són impredictibles, sembla que cada cop hi ha menys dubtes que la crisi sanitària en la qual estem immersos ens conduirà a una crisi econòmica que empenyerà a moltes empreses i persones a situacions que els impediran fer front als deutes contrets.

  • Obligació de sol·licitar la declaració de concurs: La Llei Concursal obliga a les persones naturals i jurídiques a sol·licitar la declaració de concurs de creditors quan es trobin en situació d'insolvència ja sigui actual o imminent. Com a criteris per poder determinar si existeix o no situació d'insolvència, entre d'altres, la Llei fixa l'incompliment en el pagament dels deutes tributaris o de la Seguretat Social, així com també l'impagament de salaris o indemnitzacions derivades de les relacions laborals en el mateix període de tres mesos.
  • Termini per formalitzar la sol·licitud: La sol·licitud de declaració de concurs s'ha de formalitzar en el termini de dos mesos des de que es coneix l'estat d'insolvència, això fa que moltes empreses o persones físiques es preguntin què han de fer en la situació que es troben actualment atenent al fet que l'administració de justícia es troba paralitzada.
  • Suspensió de terminis durant l'estat d'alarma: En aquest sentit, el Govern, mitjançant el Decret Llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19, ha acordat la interrupció del termini de dos mesos que fixa la Llei Concursal per tal que el deutor que es troba en estat d'insolvència sol·liciti al jutjat competent la declaració de concurs.

Per tant, ara mateix i mentre estigui vigent l'estat d'alarma ningú està obligat a sol·licitar la declaració de concurs de creditors tot i la situació d'insolvència en la qual es trobi o prevegi que es trobarà en un futur immediat. Ara bé, aquesta suspensió del termini per presentar la sol·licitud de concurs no implica la impossibilitat de presentar-la durant la vigència de l'estat d'alarma.

Igualment, durant aquest estat d'alarma i durant els dos mesos següents a la seva finalització, tampoc es podran presentar –no seran admeses a tràmit- sol·licituds de concursos necessaris (sol·licitats pels creditors), i, a més, tindran preferència les sol·licituds de declaracions de concursos voluntaris (presentades pels propis deutors), encara que siguin de data posterior.

D'altra banda, hem de tenir present que l'incompliment del deure de sol·licitar el concurs de creditors pot tenir conseqüències importants, com és la qualificació del concurs com a culpable, fet que pot comportar, entre altres, la inhabilitació per administrar o la condemna a indemnitzar els danys i els perjudicis causats als creditors.

Conclusió

Per tant, un cop finalitzi l'estat d'alarma, totes aquelles empreses o persones que estiguin en estat d'insolvència ja sigui actual ja imminent, a falta que el Govern adopti mesures que permetin evitar-ho, es veuran abocades a instar els mecanismes que preveu la legislació concursal, com ara els acords de refinançament que facin possible la continuïtat de l'activitat professional o empresarial o els acords extrajudicials de pagaments i, quan aquests no puguin arribar a bon port,  la declaració de concurs.

Tot i que la durada de l'estat d'alarma és incerta, és raonable començar a preveure quines són les millors actuacions per tal de fer front als riscos d'insolvència i poder adoptar les millors decisions un cop s'hagi analitzat la situació econòmica en què es troba cadascú al moment del reactivament de l'activitat econòmica i així poder decidir si és necessari iniciar un procediment de reestructuració del deute o bé acudir directament a la sol·licitud de declaració de concurs evitant d'aquesta manera possibles responsabilitats per l'impagament de deutes.

Autor Núria Pol i Vilagrasa
Photo by 𝓴𝓘𝓡𝓚 𝕝𝔸𝕀 on Unsplash